22-01-2018, 7:57
Czy w SP6 można usunąć soldermaskę z punktów masowych? tzn z tych miejsc gdzie normalnie oblewa masa inne elementy?
|
Sprint Layout
|
|
22-01-2018, 7:57
Czy w SP6 można usunąć soldermaskę z punktów masowych? tzn z tych miejsc gdzie normalnie oblewa masa inne elementy?
22-01-2018, 9:16
Można - po lewej wybierz Solder mask i klikając na PCB wybierasz lub kasujesz solder maskę...
73 Staszek SP2GNB
22-01-2018, 9:39
Tak ale jakoś nie da się tego zrobić na punktach tych co oblewają resztę...
19-05-2018, 17:40
Troszkę jestem zaskoczony.
W poszukiwaniu footprinta gniazda USB przejrzałem google i wyskoczyła mi jakaś rosyjska paczka z SL5 i dość pokaźnym folderem MACROS. Po rozpakowaniu skopiowałem sobie do istniejącego MACROS i ponieważ nazwy były cyrylicą to musiałem pozmieniać bo Sprint wyświetlał znaki zapytania i nie otwierał. Przeglądam sobie co tam jest i nagle widzę takiego dziwoląga jak kondensator o 3 nóżkach. Problem w tym że ten element ja sam stworzyłem jakiś czas temu (2-3lata) i istnieje do dziś w moim MACROS i dam sobie coś uciąć że nigdy nie udostępniałem tego w sieci. Jeszcze raz sprawdziłem zipa i nie ma wątpliwości że ten element pod moją nazwą i identycznym wyglądem jest w tej paczce. Innego "mojego" footprinta nie namierzyłem. Jak to wytłumaczyć?
Witaj,
Może makr z footprintami nie udostępniałeś, ale projekt z tym Twoim makrem / footprintem pewnie już tak.
73 Paweł
Nie ma takiej opcji. A jeśli nawet to kto po za polakiem nazwie element "kondensator"?
A makra przecież nie ciągną się za projektem.
19-05-2018, 20:18
A masz/miałes Kolego legalny aby ten SL5 a moze ściągałes juz jakieś makra z netu? Rosjanie jakimś sposobem mają dostęp do zalegalizowanych(?) darmowych wersji SL. Backdoory jakieś?
20-05-2018, 13:05
(19-05-2018, 17:40)SP7WMX napisał(a): Troszkę jestem zaskoczony. ... Przeglądam sobie co tam jest i nagle widzę takiego dziwoląga jak kondensator o 3 nóżkach. ... Jak to wytłumaczyć?Zamieść ten element, to sprawdzę u siebie na SL6. Pozostali koledzy - prośba, jak się nie znacie, to nie zmyślajcie i nie twórzcie nowych teorii. (19-05-2018, 19:20)SP7WMX napisał(a): A makra przecież nie ciągną się za projektem. Katalogi z makrami nie są zapisywane w pliku projektu, ale użyte makra już są zapisywane. Otwierając projekt na innym komputerze, makra są umieszczone na PCB, skąd można je skopiować, zapisywać itd.... To, że nie udostępniałeś projektu , nie znaczy, że nie wyciekł z komputera...
73 Paweł
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|