Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
Witam w Klubie DC01 Krzysztofa SP8GVM i Jerzego SQ9RFC, oboje powinni mieć już płytki DC-01 z syntezą Si570 z ZF Poznań. U mnie powolny ale stały postęp. Płytka główna (łącznie z TX) jest już cała zmontowana i uruchomiona. Na razie na wyjściu dla nadawania mam ok. 0.07V napięcia skutecznego dla SSB i sygnał (sprawdzam na innym odbiorniku) jest bardzo poprawny. Teraz tylko chcę wyregulować ARW i usunąć to mikrofonowanie o którym wcześniej pisałem. Powoli zabieram się do płytki TX ale widzę, że płytki TX z ZF są chyba nowsze niż to wynika z opisu na stronie internetowej Leszka SP6FRE. Jest trochę wprowadzonych modyfikacji na PCB nadajnika.
Cały czas delektuję się dobrym odbiorem. Ale właśnie zauważyłem coś niepokojącego, mianowicie kręcąc impulsatorem (częstotliwość w dół lub w górę), co kilkanaście KHz niezależnie od kroku (10Hz lub 100Hz) słyszę silne trzaski dla każdej zmiany częstotliwości (np. co 10Hz), dokładnie takie jak przy kroku 100KHz lub 1MHz. Trwa to 10-15 KHz i ponownie jest OK na okres 10-15 KHz. Powtarza się to cyklicznie co 10-15 KHz. Jakby czas ustalania częstotliwości syntezy co impuls dla kroku 10 lub 100Hz był dłuższy i przez krótki czas nie było sygnału z DDS. Na razie piszę tylko o objawach, ale później obejrzę sygnał DDS na oscyloskopie aby coś bardziej konkretnego Wam podać.
73 Bogdan, SP3IQ.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver DC01 - przez SP6FRE - 18-01-2010, 21:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości