Witam w Klubie DC01 Krzysztofa SP8GVM i Jerzego SQ9RFC, oboje powinni mieć już płytki DC-01 z syntezą Si570 z ZF Poznań. U mnie powolny ale stały postęp. Płytka główna (łącznie z TX) jest już cała zmontowana i uruchomiona. Na razie na wyjściu dla nadawania mam ok. 0.07V napięcia skutecznego dla SSB i sygnał (sprawdzam na innym odbiorniku) jest bardzo poprawny. Teraz tylko chcę wyregulować ARW i usunąć to mikrofonowanie o którym wcześniej pisałem. Powoli zabieram się do płytki TX ale widzę, że płytki TX z ZF są chyba nowsze niż to wynika z opisu na stronie internetowej Leszka SP6FRE. Jest trochę wprowadzonych modyfikacji na PCB nadajnika.
Cały czas delektuję się dobrym odbiorem. Ale właśnie zauważyłem coś niepokojącego, mianowicie kręcąc impulsatorem (częstotliwość w dół lub w górę), co kilkanaście KHz niezależnie od kroku (10Hz lub 100Hz) słyszę silne trzaski dla każdej zmiany częstotliwości (np. co 10Hz), dokładnie takie jak przy kroku 100KHz lub 1MHz. Trwa to 10-15 KHz i ponownie jest OK na okres 10-15 KHz. Powtarza się to cyklicznie co 10-15 KHz. Jakby czas ustalania częstotliwości syntezy co impuls dla kroku 10 lub 100Hz był dłuższy i przez krótki czas nie było sygnału z DDS. Na razie piszę tylko o objawach, ale później obejrzę sygnał DDS na oscyloskopie aby coś bardziej konkretnego Wam podać.
73 Bogdan, SP3IQ.
Cały czas delektuję się dobrym odbiorem. Ale właśnie zauważyłem coś niepokojącego, mianowicie kręcąc impulsatorem (częstotliwość w dół lub w górę), co kilkanaście KHz niezależnie od kroku (10Hz lub 100Hz) słyszę silne trzaski dla każdej zmiany częstotliwości (np. co 10Hz), dokładnie takie jak przy kroku 100KHz lub 1MHz. Trwa to 10-15 KHz i ponownie jest OK na okres 10-15 KHz. Powtarza się to cyklicznie co 10-15 KHz. Jakby czas ustalania częstotliwości syntezy co impuls dla kroku 10 lub 100Hz był dłuższy i przez krótki czas nie było sygnału z DDS. Na razie piszę tylko o objawach, ale później obejrzę sygnał DDS na oscyloskopie aby coś bardziej konkretnego Wam podać.
73 Bogdan, SP3IQ.