Andrzeju - pozostaje powiedzieć brawo Ty 
Pomiary zaskakujące wynikami...
Pytanie - transformatory z ali, czy też od "weryfikowanych" dostawców?
Na wyższe częstotliwości proponuję użyć transformatora wspomnianego w poście #462.
..."Gdyby miał pracować powyżej 500MHz to proponuję TC1-1T-152X+"...
U mnie inne obserwacje...
Po zmianie transformatora przed OPA na 4:1, na wyjściu pojawia się obcinanie sygnału w jednym kanale.
Nie mam cyfrowego oscyloskopu, ale postaram się zrobić zdjęcia z mojego staruszka i wstawić aby uwidocznić w czym rzecz.
Efektu można się pozbyć lub też zminimalizować zmniejszając ustawienia TXCICOMP.
Na wyjściu z płyty MB te obcięcia nie są tak widoczne - efekt sumowania kanałów na uzwojeniu transformatora.
Jednak, jeżeli się tego nie wie, to można się spotkać z sytuacją że wołamy, a nikt nas nie słyszy... efekt widoczny w DIGI... zdziwiony byłem bardzo, kiedy po zmianie ustawień nagle łączności się posypały jak z rozprutego worka...
Poćwiczyłem trochę przez weekend i znalazłem ustawienia odpowiednie do mojego egzemplarza...
Czekam na mikrofon - jak przyjdzie będziemy ćwiczyć fonię...
Zamówiłem MH-48... zobaczymy co to za cudo.
Mam mikrofony z Alinco, z Yaesu, z ICOM-a, ale do nowego niech będzie nowy...

Pomiary zaskakujące wynikami...
Pytanie - transformatory z ali, czy też od "weryfikowanych" dostawców?
Na wyższe częstotliwości proponuję użyć transformatora wspomnianego w poście #462.
..."Gdyby miał pracować powyżej 500MHz to proponuję TC1-1T-152X+"...
U mnie inne obserwacje...
Po zmianie transformatora przed OPA na 4:1, na wyjściu pojawia się obcinanie sygnału w jednym kanale.
Nie mam cyfrowego oscyloskopu, ale postaram się zrobić zdjęcia z mojego staruszka i wstawić aby uwidocznić w czym rzecz.
Efektu można się pozbyć lub też zminimalizować zmniejszając ustawienia TXCICOMP.
Na wyjściu z płyty MB te obcięcia nie są tak widoczne - efekt sumowania kanałów na uzwojeniu transformatora.
Jednak, jeżeli się tego nie wie, to można się spotkać z sytuacją że wołamy, a nikt nas nie słyszy... efekt widoczny w DIGI... zdziwiony byłem bardzo, kiedy po zmianie ustawień nagle łączności się posypały jak z rozprutego worka...
Poćwiczyłem trochę przez weekend i znalazłem ustawienia odpowiednie do mojego egzemplarza...
Czekam na mikrofon - jak przyjdzie będziemy ćwiczyć fonię...
Zamówiłem MH-48... zobaczymy co to za cudo.
Mam mikrofony z Alinco, z Yaesu, z ICOM-a, ale do nowego niech będzie nowy...
Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..
Pozdrawiam,
73! Krzysztof SP9XCC
Pozdrawiam,
73! Krzysztof SP9XCC