Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
(29-04-2021, 20:42)SQ9RFC napisał(a): Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ... przed chwilą podczas żucia szmat z kolegami na CW nadawałem całe 15 minut gdzieś nie wiadomo gdzie ... bo naciśnięciu T=R aby dostroić odbiornik i pozostać nadajnikiem tu gdzie nadawałem ... nadajnik poszedł gdzieś nie wiadomo gdzie ... nie pierwszy już raz ... owszem wyświetlił chyba to na ekranie ... tylko po co się przestroił ? !!! ja nie jestem w stanie tego zauważyć, ja nie mam komputera w głowie i nie pamiętam gdzie nadawałem. Dodam jeszcze że moich korespondentów pewnie trafił jeszcze większy gdy zniknąłem - gdy wróciłem nikogo już nie było.Kręcę gałką i próbuje zrozumieć ... może to ma jakąś funkcjonalność, jakiś sens .... Czy w nowym sofcie też tak jest ? Czy kto wie dlaczego tak jest ?

Próby użycia ekranu z dwoma częstotliwościami w celu dostrojenia tylko odbiornika tak właśnie się kończą w przypadku softu z forum.
Jest pewien sposób na "poprawną" pracę w trybie ekranu z dwoma częstotliwościami ale operator musi pamiętać o podwójnym klikaniu przycisku przy każdej zmianie trybu ekranu.Gdy nie pamięta to jego emisję słychać tam gdzie nie powinno być słychać.Funkcjonalność ekranu z dwoma częstotliwościami jakaś tam jest,można nadawać ze splitem.Jednak częściej przy prowadzonych łącznościach może uwidaczniać się problem zauważony także przez SQ9RFC.
Prawdopodobnie w nowym sofcie można korzystać z tradycyjnego Rit i nie ma potrzeby wciskania T=R,T><R w celu dostrojenia odbiornika.
Wojc!o
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości