Witaj Rafał. Dzięki za sugestię
Wczoraj (zapomniałem o tym wspomnieć-przepraszam) wylutowałem T1 i przezwoiłem go na 5 zw. po pierwotnej stronie, po wtórnej zostawiłem 1 zw. Pasmo przenoszenia bez zmian... Nie dokładałem więcej zwoi po stronie pierwotnej bo przekładnia trafo będzie niewłaściwa.
Po sugestii kol. Rafała wznowiłem eksperymenty z driverem. Usunąłem T1, w jego miejsce nawinąłem trafo na dwuotworowym rdzeniu z symetryzatora TV o przekładni 8zw/2zw. Po zamontowaniu i wysterowaniu PA jak poprzednio, sytuacja się nieco poprawiła - ok 5W w paśmie 3,5MHz. Potem jeszcze wymieniłem C16 na 47nF. Wtedy PA zaczęło oddawać 27W w paśmie 3,5MHz. Góra pasma przenoszenia od 21 do 28 Mhz uległa bardzo niewielkiemu spadkowi mocy, rzędu 0,2-0,5W.
Przede mną na pewno, są jeszcze dokładniejsze pomiary, ale doświadczenia empiryczne przyniosły w/w efekty.
Rafał, dzięki za odzew
73, Tomek
Wczoraj (zapomniałem o tym wspomnieć-przepraszam) wylutowałem T1 i przezwoiłem go na 5 zw. po pierwotnej stronie, po wtórnej zostawiłem 1 zw. Pasmo przenoszenia bez zmian... Nie dokładałem więcej zwoi po stronie pierwotnej bo przekładnia trafo będzie niewłaściwa. Po sugestii kol. Rafała wznowiłem eksperymenty z driverem. Usunąłem T1, w jego miejsce nawinąłem trafo na dwuotworowym rdzeniu z symetryzatora TV o przekładni 8zw/2zw. Po zamontowaniu i wysterowaniu PA jak poprzednio, sytuacja się nieco poprawiła - ok 5W w paśmie 3,5MHz. Potem jeszcze wymieniłem C16 na 47nF. Wtedy PA zaczęło oddawać 27W w paśmie 3,5MHz. Góra pasma przenoszenia od 21 do 28 Mhz uległa bardzo niewielkiemu spadkowi mocy, rzędu 0,2-0,5W.
Przede mną na pewno, są jeszcze dokładniejsze pomiary, ale doświadczenia empiryczne przyniosły w/w efekty.
Rafał, dzięki za odzew
73, Tomek