Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Long Wire 20,5m vs. 27m
Moje warunki terenowe najlepiej zobaczyć na zdjęciach lotniczych w google. Najdłuższa prosta bez kombinacji, bez zagięć to +/- 30 m max. Najpierw była taka ant. W pionie ok. 10 m i poziomo 10 m. Razem 20,20. Przeciwwagi takiej samej długości z kombinacjami aby je przeprowadzić. LW zaczynał się (ta cz. pionowa)
50 cm od gruntu do p-wag podłączyłem wbite na 1,5 m uziemienie w tym miejscu. Tu dochodzi kabel rg58 od trcvr-a. Na 3.5 jakoż działało. Potem kol. MOSFET zmobilizował mnie by przedłużyć toto do 27 m. (oczywiście pionowy odc. tylko) ale z tego niewiele wyszło. Chciałem mieć obsadę też na 1.8 ale i 3,5. Na pozostałych mam gp7. Dlatego zapytałem na sp-hm wiedząc, że tu koledzy mają różne doświadczenia i wiedzą więcej ode mnie. Ten LW mam zamiar przedłużyć do ok. 40 m. w odcinkach 10 w pionie i 30 poziomo. Zakładam, że impedancja na 160 m będzie niska tak jak na 80 była 20,20 m. poprzednio. ale wtedy nie będzie 80-tki bo tam impedancja będzie wysoka . Chyba, żeby zastosować przekaźnik i manipulować odczepami transformatora w zależności od pasma. Trochę dziwią mnie anteny w/g recepty 9:1 i wielopasmowe. Jak to działa na nieparzystych ćwiartkach fali a za chwilę na parzystych. Ta sama antena. Mam braki teoretyczne widocznie. Można zastosować dwa wibratory różnej długości lub cewkę po 20 m. Ale nie mam pojęcia jaka cewka i kondensator oraz w którym miejscu to wmontować. Zależy mi na 3,5 oraz 1,8 przede wszystkim dx. Żadnej dużej wieży (marzenie) nie wybuduję ani wysokiego masztu. Ludzie są czasem bezlitośni. Opisy w literaturze są albo czysto teoretyczne, przepisywane z innej literatury, których nikt nie wypróbował albo nie ma rozwiązań na 1,8 tak jakby tego pasma nie było. Nadzieja jest w radioamatorach.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Long Wire 20,5m vs. 27m - przez MOSFET - 30-04-2018, 16:16

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości