Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
(19-11-2010, 15:03)SP9RTN napisał(a): W związku z przymusowym pobytem w domu ( L4) postanowiłem zrobić "powrót do przeszłości".
Zacząłem w sobotę, w czwartek wyglądało to już tak ( pierwsze nasłuchy - robione 19 list. 2010, ok. 23.00 UTC )

Hmm... Ten Bartek to efekt współczesnego montażu czy raczej odnowienia starego egzemplarza? Pytam, ponieważ widzę sporo klasycznych części (kondensatory rurkowe i styrofleksowe, duże rezystory). Ja podczas montażu byłem zmuszony zastosować głównie nowe elementy (patrz: zdjęcie w jednym z moich poprzednich postów). To chyba nie powinno mieć nic do rzeczy?

Cytat:Strona nadawcza też już działa, ok. 1,5 W input.

Hmm... To maksimum możliwości tej konstrukcji, czy też dopiero czeka Cię dokładna regulacja toru TX, celem wyciśnięcia z niego całej dostępnej mocy? Wink

Cytat:W zasadzie jest to klasyczny Bartek na 80 m, ale z PP9A2

Jaka jest różnica między PP9A2 a filtrami własnoręcznie montowanymi z rezonatorów kwarcowych? Jak do tej pory złożyłem jedynie kilka urządzeń:
- Libra na 80m. Odbiornik działa i nawet charakteryzuje się niezłą selektywnością. Nadajnik trzeba jeszcze dopracować. Filtr drabinkowy z kwarców dobranych przez SP5DDJ + własnoręcznie mierzone kondensatory ceramiczne (jak najbliżej wartości nominalnej).
- Taurus 20m. Odbiornik uruchomiony, testowany podczas zawodów - jak dla mnie całkiem niezła selektywność. Kwarce i kondensatory zmierzyłem i dobrałem sam.
- Pierwszy montowany egzemplarz Bartka - zastosowałem filtr drabinkowy kupiony na Allegro, ch-ka zmierzona wobuloskopem. Uruchomione na razie niektóe bloki, jak będzie pracowała całość - dopiero się przekonam.

Składam też drugi egzemplarz Bartka (na lepszej płytce). Zastanawiam się jaki filtr w nim zastosować. PP9A2 chodzą dość drogo na Allegro. Sad

Jak rozwiązałeś kwestię obudowy?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bartek - przez SQ6KBT - 20-04-2010, 16:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości