Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
Sławku,
Andreas pisze o prążkach słyszanych podczas przestrajania w trakcie odbioru. U mnie stoi jeden i tylko jeden prążek podczas nadawania. Dokładnie jak u Ciebie na analizatorze pierwszy prążek w lewo od fali nośnej, tylko dużo silniejszy, jakieś -25 dB...
Jutro przyjrzę się dokładniej...
Infekcja, no nie mogę wyjść ze stanu zdumienia...
Witam,

Spędziłem praktycznie cały dzień na pomiarach. Oto co ustaliłem (ustalenia jak najbardziej subiektywne):
1. Przyczyną moich kłopotów na pewno nie jest UI OVI40 Andreasa, chociaż zaskoczony przeczytałem z uwagą jego świetny post o infekcji - mojej płytki to nie dotyczy.
2. Puściłem się kurczowo trzymanego pasma 14 MHz i obserwowałem sygnały na wszystkich pasmach.
3. Niepokojące zjawisko było najsilniejsze na 14 MHz, najsłabsze na 1,8 MHz i 28,5 MHz.
4. Przyjrzałem się zjawisku modulacji, o którym pisałem w poście #553. Modulacja taka mogła nastąpić prawie na pewno dla sygnału większego lub mniejszego o 12 kHZ od częstotliwości wyjściowej. Ponieważ wszystkie obserwacje prowadziłem przy xlate -12 kHz sprawa modulacji okazała się prosta (że też wcześniej na to nie wpadłem!):
np. ustawiamy enkoderem częstotliwość pracy na 14200 kHz. VFO (Si570) pracuje (po podzieleniu przez 4) na częstotliwości 14200-12 kHz czyli 14188 kHz. Jeżeli tor TX "słyszy" VFO, to rezultat nie może być inny.
I tyle w temacie. W następnym kroku poszukam którędy "cieknie"... Obawiam się, że ostre ekranowanie mnie nie minie...
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver OVI40 - przez SP9BSL - 06-12-2017, 8:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości