Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt YAVNA startuje!
Właściwie te tłumiki zostały tam z poprzednich testów ze sprzęgaczami, a służyły tylko temu, aby "usztywnić" ewentualne niedopasowanie na portach reflected i coupled sprzęgacza. Zacząłem się jednak zastanawiać, czy w przypadku mostka te tłumiki nie wpływają na pogorszenie się jakości pomiarów, bo przesuwając się w dół na charakterystyce pomiarowej AD8302 zaczynamy tracić na stosunku sygnału do szumu. Zobaczę więc, jak będzie bez tłumików.

Zresztą takie równe tłumiki po 20dB pojawiają się również w obu torach pomiarowych w przypadku mostka - w tym dokumencie opisującym kalibrację dla mostka kierunkowego (rysunek 2.8).

Poza tym, w przypadku mostka chyba nie możemy mówić o torze fali padającej i torze odbitej, a raczej o niezrównoważeniu mostka (i zrównoważeniu w przypadku dopasowania). Dlatego z takiego mostka nie dostajemy bezpośrednio Gammy (stosunek fali odbitej do padającej), a tylko informację o stopniu niedopasowania (niezrównoważenia mostka). Nie jestem pewien, jak w tym przypadku szukać bezpośrednio "kierunkowości" takiego mostka...
Po kalibracji rozpiętość ReturnLoss pokazuje mi na wykresie teoretycznie od 40 nawet do ponad 300dB (!)

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt YAVNA startuje! - przez SP3GO - 09-02-2017, 21:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości