21-08-2010, 12:24
(21-08-2010, 10:55)SQ9MDD napisał(a): Sam to pewnie nie zrobię, bo brak czasu, brak umiejętności. Ale jeśli Ty lub któryś z kolegów ma ochotę się dołączyć do tego otwartego projektu to serdecznie zapraszam.
Ten projekcik powstał nie do końca jako tylko nauka bascoma. Ja chciałem zagospodarować dwa ręczne radia które leżały i się kurzyły, a przy okazji sterownik taki będzie obsługiwał SR5WM i SR5A.
Jasne jest też że do sterownika NHRC jeszcze mu daleko, aczkolwiek wcale się na nim nie wzoruje.
Rzeczy które chcę poprawić może na "ósemce" to:
- programowanie z RS-232
- opcjonalnie wyświetlacz 2x16 znaków
- przeniesienie wszystkich parametrów konfiguracyjnych do EEPROM
- obsługa tonów DTMF (do zdalnego wyłączania przemiennika)
- opcjonalny interfejs do podpięcia komputera z echolinkiem
Jeśli to ma być „pro publico bono” i na dodatek dla przemienników również dla mojego rodzinnego miasta. No to bracie(a), oferuję ze swojej strony zaprojektowanie druku, oferuję wytrawienie metodami amatorskimi płytki prototypu, nawiercenie, zmontowanie pierwszego prototypu i uruchomienie go, oferuję ATMEGi 32 (DIP40) z programowaniem. W projektach publicznych proponuję stosowanie elementów przewlekanych, jeśli miejsca jest dość i nie trzeba koniecznie miniaturyzować a elementy „dipowe” są powszechnie dostępne. Nie miałem śmiałości zaproponować tych wszystkich dodatkowych funkcji jakie planujesz, bo aż się prosi przy tych możliwościach obecnych mikrokontrolerów i oczywiście bibliotek BASCOMa.
Pozdrawiam Andrzej SP5SAi
( SP5 Stanisław Adam Irena )
( SP5 Stanisław Adam Irena )