Żadna nośna nie cieknie.
Jest tylko słabo wytłumiona druga wstęga.Wcześniej zamieściłem załącznik ze spektrum.Nośna =0. Post 131
Mam m0nka i sdr.Oba są zainstalowane w tym samym pomieszczeniu.
Teraz pomiar m0nka
M0niek przy PA BIAS = 0 pobiera 880mA.Radio 480mA,końcówka PA 400mA.
Wciskam PTT , na zewnętrznym watomierzu wskazanie =0.
Na ekranie moc =0.Oscyloskop pokazuje 0V.
Włączam Tune moc=8,4W prąd niecałe 2A.
Wciskam ponownie PTT moc =0.Zaczynam zwiększać prąd na PA BIAS (soft 181) z 880 do 1200mA wszystko jest OK.
Prąd 1480mA (tu już jest 500mA na tranzystor) pojawia się moc = 2W Bez mówienia do mikrofonu.
Cofam prąd na 880mA i gwizdnę to prąd wzrasta do 2A, a moc z 0W rośnie do ponad 8W.
Przekroczenie prądu spoczynkowego 450mA na tranzystor powoduje na wyjściu jakieś widmo o mocy 2W.
Piszę jakieś widmo, bo mój oscyloskop pokazuje prawidłowo do 10MHz.
Zrobiłem łączność z SP6LTP (lokalnie) i żadnej nośnej nie słyszałem.Mam Go nagranego na sdr.
Pozdrawiam.
Jest tylko słabo wytłumiona druga wstęga.Wcześniej zamieściłem załącznik ze spektrum.Nośna =0. Post 131
Mam m0nka i sdr.Oba są zainstalowane w tym samym pomieszczeniu.
Teraz pomiar m0nka
M0niek przy PA BIAS = 0 pobiera 880mA.Radio 480mA,końcówka PA 400mA.
Wciskam PTT , na zewnętrznym watomierzu wskazanie =0.
Na ekranie moc =0.Oscyloskop pokazuje 0V.
Włączam Tune moc=8,4W prąd niecałe 2A.
Wciskam ponownie PTT moc =0.Zaczynam zwiększać prąd na PA BIAS (soft 181) z 880 do 1200mA wszystko jest OK.
Prąd 1480mA (tu już jest 500mA na tranzystor) pojawia się moc = 2W Bez mówienia do mikrofonu.
Cofam prąd na 880mA i gwizdnę to prąd wzrasta do 2A, a moc z 0W rośnie do ponad 8W.
Przekroczenie prądu spoczynkowego 450mA na tranzystor powoduje na wyjściu jakieś widmo o mocy 2W.
Piszę jakieś widmo, bo mój oscyloskop pokazuje prawidłowo do 10MHz.
Zrobiłem łączność z SP6LTP (lokalnie) i żadnej nośnej nie słyszałem.Mam Go nagranego na sdr.
Pozdrawiam.
Andrzej