02-05-2014, 19:18
Kpiłem fabryczne VFO od YAESU za 150. Wygląda tak jak na foto. Klasyka ale stabilna
I o to chodziło...
Teraz przestroję na 3,5 -3,6 bo wyżej nie ma telegrafii i szkoda zakresu. Kręcić będę gałką z przekładnią co powinno dać mega-precyzję strojenia. Jeszcze nie wiem jak podłączyć RIT ale coś wymyślę.
Najpewniej dowinę lub przewinę cewkę. Zwojów jest 18 to dowinę 1/3 żeby było 25.
Cewka jest dostrajana rdzeniem i nawinięta zwykłym emaliowany drutem. Czy powinienem się "napinać" i nawinąć ją grubą licą? nb. mam tę licę właśnie z generatora? A może przewodem w jedwabiu? Albo takim zwykłym - emaliowanym? Dodam, że zależy mi tylko na stabilności. Myślę że gdyby nawijanie licą było celowe to Japończycy tak by nawinęli....
No sam nie wiem.
I o to chodziło... Teraz przestroję na 3,5 -3,6 bo wyżej nie ma telegrafii i szkoda zakresu. Kręcić będę gałką z przekładnią co powinno dać mega-precyzję strojenia. Jeszcze nie wiem jak podłączyć RIT ale coś wymyślę.
Najpewniej dowinę lub przewinę cewkę. Zwojów jest 18 to dowinę 1/3 żeby było 25.
Cewka jest dostrajana rdzeniem i nawinięta zwykłym emaliowany drutem. Czy powinienem się "napinać" i nawinąć ją grubą licą? nb. mam tę licę właśnie z generatora? A może przewodem w jedwabiu? Albo takim zwykłym - emaliowanym? Dodam, że zależy mi tylko na stabilności. Myślę że gdyby nawijanie licą było celowe to Japończycy tak by nawinęli....
No sam nie wiem.
SP5RF