Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim SMD z DW Radio
Witku Sp1HQA.
Przetwornica step up 150W 12 na 24 (regulowana)
Na Ebay 4.68$ free shippment:
150W DC-DC Boost Converter 10-32V to 12-35V Step Up Voltage Charger Power

Przetwornica step down do sprawnego zjechania z 12V na 8V czy 5V do zasilania wszelakiej logiki w radiu:
Na Ebay 1.98$ free shippment
New Mini DC-DC Converter Adjustable Step Down Module Power Supply Output 1.3-17V
Z tego modułu poprzez układ podobny do podwajacza napięcia uzyskuję -12V do płytki Pilgrima. Zjeżdżam z 12V na 8 a potem, żeby było napewno bez śmieci z tych 8V na 7805 do zasilania DDS, ICS502 i płytki HY-Mini (sterownik procesorowy).

Nie podaje linków do aukcji, bo się deaktualizują. Te moduły i setki innych drobiazgów są w ciągłej sprzedaży i jak widzę coraz taniej.

Co do S-Metra, to ja wpuszczam ten sygnał wprost na przetwornik Analogowo Cyfrowy procesora sterownika i programowo przyporządkowuje wartości napięć do siły wyrażonej w S-ach. Porównywałem z IC-7000 i tak ustawiłem program, aby się odczyty zgadzały.
Z wychyłowym wskaźnikiem może być kłopot, ponieważ zakres zmian napięcia jest niewielki i nie zaczyna się od zera. U mnie tak od 1.4 - 2.1V.
Nawet do wskaźnika wychyłowego wsadziłbym choćby niewielki procesorek np. attiny 13 (8 nóżek i kosztuje kilka złotych) wkorzystałbym wbudowany ADC i przetworzyłbym sygnał analogowy z płytki pilgrima na postać cyfrową, a potem wykorzystując wbudowany PWM uzyskałbym sygnał wprost sterujący miernikiem według skali S. To najprosze sprzętowo rozwiązanie i bardzo skuteczne.

Zastanawiam się jak zwiąkszyć opóźnienie automatyki w płytce Pilgrima. Trzeba zwiększyć któryś z kondensatorów w układzie automatyki. Może ktoś to już zrobił i podzieli się doświadczeniem.
73's Marcin.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim SMD z DW Radio - przez SP9BWA - 09-01-2013, 13:55
RE: Piligrim SMD - przez SP9MRN - 10-01-2013, 15:59
RE: Piligrim SMD - przez SQ1GYQ - 10-01-2013, 18:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości