Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
Po dogłębnej analizie opisu programowania poprzez złącze ISP opisanej tutaj: http://www.open-electronics.org/arduino-...-circuits/, oraz wbrew opinii Kolegów, wcześniejszych dyskutantów tego wątku, doszedłem jednak do wniosku że oddzielny programator do kompilatora Arduino jednak jest mi niezbędny. Niestety, nie ma jeszcze w ofercie oddzielnego modułu programatora, chociaż są już poszczególne fragmenty konstrukcyjne, jednak zaprojektowane dla mnie w sposób nieakceptowalny do moich wymagań. Dlatego też na bazie Arduino Duemilanowe narysowałem schemat i wzór płytki drukowanej, a jako że to prototyp, wykonałem go z elementami przewlekanymi. Moje PROGDUINO tak naprawdę jest bardzo zubożonym Arduino, tylko z niezbędnymi wyjściami na złącze programujące, które uwzględniają uwagi zawarte w opisie przytoczonym powyżej. Drobne zmiany dotyczą podłączenia pinu RESET złącza ISP do pinu 16 (SS) procesora PROGDUINO i wyłączeniu go z płytki jak w oryginale Arduino, natomiast do złącza RESET, pin 1 procesora PROGDUINO, tu jako programatora wpięty jest dodatkowo kondensator 10 uH, zgodnie z sugestiami autora opisu jw. Jako procesor wstawiłem Atmegę 168 z wgranym na stałe programem ArduinoISP, dołączonym do kompilatora Arduino.
Moje PROGDUINO zainstalowało się bez najmniejszych problemów na kolejnym porcie COM komputera i widoczne jest z poziomu kompilatora. Dokładny opis postępowania podczas programowania z wykorzystaniem złącza ISP jest podany we wskazanym na wstępie linku i nie ma potrzeby powtarzać go ponownie, jest zbyt obszerny w treści.
Do pełni szczęścia jest jeszcze wykorzystywana wcześniej opracowana płytka z wieloma podstawkami pod różne procesory z rodziny Atmega, te najczęściej wykorzystywane. Płytka spinana jest z PRODGUINO złączem ISP, a pokazana była w poście #11 z tego tematu.
Co mi to dało:
- nie muszę budować po raz kolejny pajęczyny przewodów na płycie prototypowej gdy chcę zaprogramować kolejny procesor,
- nie muszę wymieniać procesora jeśli programowałem go na płycie bazowej Arduino,
- oszczędzam cenny czas o którym wspominają Koledzy,
- i jeszcze wiele innych zalet …...o których pewnie jeszcze nawet nie śniłem.
W załącznikach schemat w pliku .PNG i wzór płytki prototypowej w pliku .LAY. Całość udostępniona na zasadach Home-Made i w zgodzie z filozofią Open Hardware.
Rysio!

Załączone pliki Miniatury

.lay   progduino.LAY (Rozmiar: 51.2 KB / Pobrań: 1,145)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Arduino - przez SQ9MDD - 30-06-2013, 13:28

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości