Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
W opisie DC01 zrobiłem kolejny postęp dochodząc do filtra polifazowego. Aktualny stan opisu można sprawdzić na mojej stronie:
http://lx-net.pl/hr/dc01/nkrok.html
Przy tej okazji chciałbym przedstawić teoretyczne wyniki badania filtra polifazowego jaki zrobiłem pod wpływem dysksji na ten temat z Gienkiem sp1bbv. Gienek przetestował w aplikacji do doboru wartości filtra kilka zestawów dla różnych założeń dotyczących górnej i dolnej częstotliwości pracy filtra i uzyskał dla stałej wartości kondensatorów (10nF) wyniki dla rezystancji oczywiście różniące się od wartości nominalnych z szeregu. Powstało pytanie jak dokładnie dobierać poszczególne wartości rezystorów aby wynik był możliwie dobry. Wtedy z kolei ja zrobiłem symulację charakterystyki filtra polifazowego przedstawionego na pierwszym z rysunków. Pierwszy z załączonych wykresów pokazuje charakterystykę nominalną filtr nieco ograniczoną od góry w analizie dla wyraźniejszego pokazania różnic w doborze. Wprawdzie widać tu jedną krzywą, która rozchodzi się dla mniejszych częstotliwości na dwie ale w rzeczywistości są to cztery jednakowe, nakładające się charakterystyki , które poza pasmem pracy dla mniejszcych częstotliwości rozchodzą się na dwie pary charakterystyk (również nachodzących na siebie) dla członów o przesunięciu 0 i 180 stopni oraz 90 i 270 stopni. Druga charakterystyka powstała z symulacji układu filtra gdzie zamiast rezystora 22k wstawiłem człon z rezystorem 27k (różnica 5k czyli ok. 25%). Dla tego przypadku charakterystyka filtra nieco zmieniła kształt ale w dalszym ciągu zachowana została pełna symetria i nakładanie się charakterystyk torów w paśmie pracy. Na trzecim wykresie zasymulowałem sytuację gdzie w członie zamiast rezystorów 22k zastosowałem rezystory różniące się wartościami od 21.8k do 22.2k a więc o nie więcej niż 1%. Tu reakcja jest widoczna "gołym okiem". Tak więc wykonując filtr polifazowy należy dobierać wartości zgodnie z szeregiem (przynajmniej dla członów wewnętrznych filtra) natomiast bardzo dokładnie dobierać wartości dla każdej z czwórek rezystorów i kondensatorów w członie (w pionie). Zaleca się aby rezystory były dobierane nie gorzej niż 1% a kondensatory nie gorzej niż 5%.
L.J.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver DC01 - przez SP6FRE - 18-01-2010, 21:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości