12-12-2012, 21:03
Andrzej nie wiem jak interpretować twoje pytanie. Bo co ocenić ich konstrukcję, czy uzyskane parametry? Cewka wykonana na kółku Amidion ma dobroć powyżej 160, natomiast na kubeczku 40-48. Skutkuje to mniejszym nachyleniem zboczy filtru tz mniejsza stromością, większym tłumieniem w paśmie przepuszczania oraz minimalnie mniejszym tłumieniem poza pasmem. Cewki o dużej dobroci pozwalają wykonać filtry o dobrych parametrach niezależnie od układu filtru (układ indukcyjności szeregowy czy równoległy). W wypadku cewek o niskiej dobroci już na wstępie odpada układ cewek równoległy ( duże tłumienie w pasmie przepuszczania od 3dB do nawet 7 przy wyższych częstotliwościach). Wybrany układ filtru z indukcyjnościami szeregowymi pozwolił wykonać poprawne BPFy. Tłumienie w pasmie 2.5 dB, a poza pasmem ponad 60 dB. Gdybyśmy użyli cewek na kółkach Amidion możliwe było by uzyskanie tłumienia w pasmie nawet 1 db, a poza pasmem w okolicy 70-73 db, no i stroma charakterystyka filtru. Ale ... wymaga to poświecenia trochę czasu na nawiniecie kółek, precyzji wykonania, dokładnych pomiarów indukcyjności i dodatkowo sporo czasu na zestrojenie jak ma być SUPER. Mając gotowe cewki w kubeczkach mamy zdecydowanie mniej roboty, a strojenie dzięki rdzeniom jest błyskawiczne.
Druga sprawa do czego ich użyjemy. Na pewno do homodyny wystarczą ze 100% zapasem. Do radia wyczynowego ja użyję Amidonów.
Druga sprawa do czego ich użyjemy. Na pewno do homodyny wystarczą ze 100% zapasem. Do radia wyczynowego ja użyję Amidonów.