Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
Do tej pory dobrze szło ale kiedyś musiało się to skończyć ;-)
Niestety, dobudowując pomiar częstotliwości znalazłem dość poważny błąd w druku :-(
Omyłkowo doprowadziłem na druku sygnał pomiarowy do wejścia przerwania zewnętrznego zamiast do wejścia licznika. Wejście licznika zajęte było przez linię sterującą z klawiatury co w sumie oznacza konieczność wykonania zmian zarówno w 'hardware' jak i w oprogramowaniu.
Na załączonym zdjęciu pokazałem jak wygląda kompletnie zmontowana płytka - łącznie z modułem do pomiaru częstotliwości oraz zbliżenie na druk gdzie widać sposób jego modyfikacji. Należy przeciąć dwie ściezki i zrobić dwie zwory - ja zrobiłem je za pomoca kynaru.
Oprogramowałem już również pomiar częstotliwości, na razie jako wyizolowany moduł, aby sprawdzić algorytm pomiarowy . Pomiar działa prawiidłowo do ponad 30MHz i teraz będę 'wciskał' kod do istniejącego już oprogramowania.
W ten sposób ostatecznie zweryfikowałem działanie płytki. Jak się okazało wszystkie błędy są mojego autorstwa ale nie są specjalnie trudne do naprawy. W jednym wypadku należy wlutować przekaźnik od spodu płytki zamiast od strony elementów a o zmianach w druku pisałem powyżej. Zapewne zrobię korektę druku ale ze względu na brak czasu raczej nie można na to liczyć w jakimś bliskim terminie więc na razie chętni muszą się pogodzić z błędami :-(
Dla zainteresowanych bezpośrednio zakupem płytki (uwaga, minimalne zamówienie to 4 komplety za ok. 200 PLN) podaję sposób zamówienia w firmie printor:
"Zamawiam płytkę NA01_NA01KLAW ROHS w ilości .... w terminie .... "
Nie mam pewności ale pewnie należy wpisać ilość 1 oraz termin "zwykły". Za ekspresowe wykonanie firma wycenia usługę drożej.
L.J.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator NA01 - przez SP6FRE - 09-05-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości