Forum HomeMade TEST
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - Wersja do druku

+- Forum HomeMade TEST (https://hm-test.labus.life)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://hm-test.labus.life/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://hm-test.labus.life/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" (/showthread.php?tid=659)

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ5KHA - 28-01-2014

(27-01-2014, 23:52)SP3WYP napisał(a): W płytce homodyny są dwa transformatory TR1 i TR2. Jakiej grubości jest użyty drut do nawinięcia. Ma to jakieś wielkie znaczenie jaka średnica ??
Ja u siebie nawinąłem drutem 0.35mm2, może być 0.3 lub 0.4, chodzi o to żeby nie był za gruby, ponieważ będzie ciężko go skręcić i nawinąć na rdzeniu.

Vy 73 Darek

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP2JQR - 28-01-2014

Drut może mieć nawet 0,15 lub mniej jeśli będzie zachowana impedancja. Zbyt cienki może się jednak szybko urwać przy wstrząsach dlatego trzeba całe trafo dodatkowo mocować na klej.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP3WYP - 28-01-2014

Dzięki koledzy za odpowiedź. Prace trwają - mam poskładane: 2 płytki filtrów m.cz. 2 płytki homodyny , i kończę teraz 2 płytki automatyki. W sobotę planuję uruchomienie tych modułów.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ5KVS - 28-01-2014

Koledzy, czy rdzenie z RCS Elektronik (V33103) posiadają celową szczelinę magnetyczną? Nawijając na próbę wyszła mi dziwnie mała (~85mH) indukcyjność, a jak teraz grzebię w pamięci, mogłem pomylić "pary" z różnych kubków.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP4LVC - 28-01-2014

Karol najpewniej zamieniłeś połówki kubków. Przy ok. 200 zwojach nie powinno wyść aż tak mało.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP1UJB - 28-01-2014

też polecam oryginalnie sparowane kubki, bo przy przypadkowo dobranych miałem podobne rezultaty (najczęściej 85-120)

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ5KVS - 28-01-2014

Dziękuję. Zapomniałem o tym na śmierć, że oryginalne kubki zwykle są szlifowane i parowane fabrycznie. Nie spojrzałem, i nie poznaczyłem, teraz będę dopasowywał pomagając sobie lupą... A mówili starsi - nie mieszaj...

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP5BMP - 28-01-2014

Transformatory modemowe z RCS V33103 nie posiadają szczeliny. Ich AL. Wynosi około 4200 i nie ma potrzeby pilnowania i parowania ich przy nawijaniu . Prawdą natomiast jest że ich połówki potrafią nieznacznie różnić się przenikalnością. Ja to wykorzystywałem i zamieniałem połówki rdzeni tak aby uzyskać żądaną indukcyjność. Nawijałem 196 zwojów. Szczelina, która może wystąpić związana jest z podkładkami pomiędzy rdzeniem a karkasem, które trzeba usunąć. Należy tez pilnować czystości biegunów. Najlepszym sposobem jest przeszlifowanie ich na czystej kartce papieru położonej na gładkiej powierzchni. Odradzam kolegom używanie do tego celu papieru ściernego.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP5CGI - 28-01-2014

Zdarzają się kubki o takiej przenikalności. że cewki mogą mieć indukcyjność 90-110 mH. Na 40 rdzeni miałem 2 takie przypadki. Zamiana połówek nic nie pomoże.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - K2KP - 28-01-2014

Ja osobiscie "zaznaczalem " przed rozebraniem rdzenie. Wtedy przy skaladaniu dokladnie wiedzialem ktore czesci byla wczesniej razem. Oczywiscie maly szlif na papierz tak jak to koledzy pisali wczesniej i wszystko bylo ok. Dodam tylko ze na koniec dalem mala kropelke kleju.

Pozdrawiam Arek AC2FC