Forum HomeMade TEST
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - Wersja do druku

+- Forum HomeMade TEST (https://hm-test.labus.life)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://hm-test.labus.life/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://hm-test.labus.life/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" (/showthread.php?tid=659)

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP3IQ - 26-11-2012

Wreszcie wczoraj udało mnie się uruchomić podstawową wersję Husarka, tak aby można posłuchać i porównać z innymi odbiornikami. Wczoraj jak uruchomiłem późnym wieczorem, nie dało się posłuchać ze względu na wyjątkowo silną burzę magnetyczną (wsp. K wynosił 13 !). Dziś wsp. K zmniejszył się do K=4 co umożliwiło w ogóle słuchanie na pasmach. Porównanie wykonywałem z podobną homodyną to jest Piligrimem (zbudowaną przeze mnie ok. miesiąc temu w wersji SMD). Różnicę, którą zanotowałem, jest wyraźnie zauważalna, na korzyść Husarka. Natychmiast zauważa się na słuch następujące parametry Husarka:
- świetne audio Husarka, bez zniekształceń i charakterystycznego chrypienia jak w przypadku Piligrima (LM386),
- doskonała praca filtru LC w Husarku, dla SSB oraz zwłaszcza na CW (akurat kończą się zawody telegraficzne CQWW co dało się posłuchać doskonałe sygnały),
- mniejsze szumy w jak przypadku Piligrima,
- bardzo dobrze pracująca automatyka, nie mam zastrzeżeń do ARW w Husarku,
- bardziej głęboka regulacja RRW w Husarku, co daje się całkowicie zablokować odbiornik.
Wersję, którą testowałem nie miała jeszcze uruchomionego wzmacniacza S-Metra, więc nie mogłem zanotować pracy tego wskaźnika.
Zanotowałem natomiast taką wadę, że mam trochę za szerokie pasmo dla SSB, zostawiłem bez zmiany tą wersję z przed ok. tygodnia, gdzie dla 6 dB miałem Fgraniczne=ok 2950 Hz. Po dzisiejszych nasłuchach wyraźnie dało się zauważyć, że filtr "szeroki" powinien mieć skorygowaną charakterystykę, tak aby pasmo przenoszenia było do ok. 2650 Hz.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ8NVF - 26-11-2012

Co do filtrów LPF - podane liczby zwojów dla rdzeni T50 nie odpowiadają ogólnodostępnym danym na temat AL tych rdzeni. I tym samym, np. dla pasma 3.6MHz mamy 2.82uH i 2.37uH (z AL) wobec opisanych na schemacie 2.35uH oraz 1.95uH. Co niestety znacząco obniża F odcinania filtru...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Powyższy błąd został poprawiony na aktualnym schemacie filtrów LPF (post 277)

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP5CGI - 26-11-2012

Obejrzałem filtr SSB ( CW brak 1 cewki ). Nie wyglądał zbyt " ładnie ".
Po niewielkich zmianach poprawiło się zbocze po stronie 300Hz.
Szerokość zostanie nie zmieniona , będzie zawężanie pasma .
Z uruchomieniem homodyny miałem większe problemy .Mam DDS Jarka SWJ
w związku z tym musiałem powielić sygnał z DDS-a. Następnie okazało się że na wyjściach rejestru mam częstotliwość z DDS-a PODZIELONĄ PRZEZ 5 a nie 4. Ponieważ mam płytkę homodyny własnej roboty , niektóre nóżki podstawek trzeba lutować od górnej strony płytki (pod podstawką ) i zrobiłem zwarcie 4 i 5 nóżki rejestru , a pod podstawką nie było tego widać.Po usunięciu zwarcia podział i kształt impulsów wróciły do normy . I jeszcze jeden błąd - kondensatory 4,7uF pomiędzy mieszaczem a wzmacniaczami ( mam tantalowe ) zostały wlutowane odwrotnie (+ w kierunku mieszacza , schemat HUSARA 05-02-2012 r.-błąd). Po poprawieniu tych błędów wszystko ruszyło zgodnie z założeniami .
Teraz biorę się za płytkę BPF ze wzmacniaczem wejściowym .

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP4HKQ - 27-11-2012

Dziś dokonałem zmian na płytce automatyki w generatorze podsłuchu telegrafii. Przy wykonaniu go zgodnie ze schematem częstotliwość generacji wynosi ok 600 Hz. Zmieniłem wartość rezystorów R27, 39, 40, 41 z 10 kOm na 8.2 kOma, oraz dobrałem rezystor R26, aby poziom sygnału na kolektorze tranzystora generacyjnego wyniósł 1.5-2 Vpp. Wartość tego rezystora wyniosła ok 27 kOm. Obecnie generator pracuje z częstotliwością 720 Hz.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ5KHA - 29-11-2012

Witam
mam pytanie odnośnie Smetra, a dokładnie wartości 50mV na 1 nóżce (TLC272), niestety nie mogę uzyskać stabilnego napięcia, co widać na zdjęciu żółty kolor to 3 nóżka układu, a kolor niebieski to wyjście czyli 1 nóżka (TLC272). Napięcie u mnie na AD8307 jest około 0.45V. Górny zakres z tego co wiem działa poprawnie,
przy 2.4V na nóżce 3 (TLC272) mam 3.63V na wyjściu układu, a 3.3V na złączu S-metr. Wszystkie modyfikacje wprowadziłem zgodnie z ostatnim schematem automatyki.

73 Darek

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP4HKQ - 29-11-2012

Darek ty chyba zbyt ambitnie podchodzisz do tematu. Mierzysz napięcie na nodze 1 U2b ale zwykłym woltomierzem. Ma wynosić ok 50 mV napięcia stałego. Stabilne tz wyłączasz zasilanie i po ponownym włączeniu ma być nadal około 50 mV. Jeśli tak jest to znaczy że układ pracuje poprawnie, jest stabilny i wyzerowany. Należy pamiętać o dodaniu kondensatora 1nF równolegle do rezystora R53 (ze względu na możliwość wzbudzenia się wzmacniacza).

Teraz kilka teoretycznych uwag na temat kalibracji Smetra. To co poniżej piszę dotyczy tylko i wyłącznie osób korzystających z syntezy SP-HM Adama SP5FCS, lub mających zamiar z niej korzystać. W chwili obecnej synteza aby prawidłowo pokazywać poziomy sygnałów musi współpracować ze skalibrowanym sprzętowo Smetrem. Adam zapowiada zmiany programowe syntezy i w niedalekiej przyszłości kalibracja sprzętowa stanie się zbędna. Na chwile obecną trzeba "powalczyć".

Detektory logarytmiczne AD8307 którymi dysponujemy mają parametry nie zawsze zgodne z danymi prezentowanymi przez formę AD. W załączeniu wykres idealnego detektora. Ma napięcie wyjściowe w zakresie od 0.2V do ok 2.4 V, gdzie 0.2 V odpowiada brakowi sygnału na wejsciu detektora, a 2.4 V jego maksymalnej wartości przy której detektor prawidłowo pracuje. Układy scalone które dostajemy w postaci sampli, mają wyższe napięcie minimalne (0.3V do 0.4V), a te które kupujemy w Chinach jeszcze wyższe (od 0.4V do nawet 0.7 V). Zależnie od tego napięcia musimy ustalić wzmocnienie układu U2b.

Przetwornik A/D Smetra w syntezie przy napięciu 3.27 V odpowiada wskazaniom S9+40dB. Ponieważ na wyjściu układu U2b jest dzielnik rezystorowy 1k/10k to napięcie na nodze 1 musi wynosić 3.6 V. Zerując układ przesuwamy charakterystykę układu U2b w dół o napięcie offsetu. I tak (2.4V-Uoffsetu) xwzmocnienie=3.6V Resztę opiszę na przykładzie swego układu. Napięcie offsetu zmierzone na nodze 3 U2b wynosi 0.334V. Więc wzmocnienie musi wynosić 3.6V/ (2.4-0.334)=1.74. Wzmocnienie regulujemy przez zmianę rezystora R52, który w moim wypadku wyniósł 54 kOm. Osoby które nie chcą liczyć, wstawią zamiast rezystora PRek 100 kOm i wyregulują wzmocnienie na woltomierz.
Uwaga: Po zmianie wartości rezystora R52 układ należy wyzerować.

Układ detektora AD8307 posiada bardzo duże wzmocnienie. Graniczna czułość wynosi około -70dBm co stanowi wartość 70uV i jesli sygnał na wejściu wzrośnie do -68dBm i wyniesie 98uV. To różnica sygnału wejściowego 19uV spowoduje na wyjściu zmianę o 50 mV, a po wzmacniaczu LTC272 będzie to już około 80mV. Sumaryczne wzmocnienie wyniesie około 4200x. Należy pamiętać aby odłączyć od wejścia płytki automatyki płytkę filtrów podczas "zerowania".

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP5FCS - 01-12-2012

Roman SP5AQT podczas uruchamiania i testów części nadawczej homodyny HUSAR-ka stwierdził, że w torze nadawczym należy na druku zamienić wstęgi w stosunku do odbiornika. Musimy zamienić połączenia pomiędzy wzmacniaczem U6 a polifazerem tak aby pin 3_U6 połączyć z pinem 7 polifazera a pin 5_U6 z pinem 5 polifazera.

W załączniku poprawiony projekt płytki homodyny ver. 3_6.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ8NVF - 03-12-2012

Czy zamiana wstęgi przekaźnikiem likwiduje problem? To znaczy, czy wstęgi są ustawiane przeciwnie do odbiornika? Wtedy można to zrobić programowo i nie trzeba ciąć...

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP5BMP - 03-12-2012

Można , ale jest jedno wyjście do przełączania wstęgi, zarówno dla Rx jak i TX. Pozdrawiam, Janusz.

RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SQ5KHA - 05-12-2012

Witam,
w poniedziałek wieczorem udało mi się także uruchomić część odbiorczą Husarka, mogę potwierdzić wszystkie zalety, które wymienił kolega Bogdan SP3IQ z tym że mój „szerszy” filtr ma około 2660Hz przy -6dB. Wczoraj mogłem docenić filtr CW słuchając telegrafii w paśmie 30m, naprawdę pięknie się tego słucha (podziękowania i gratulacje dla kolegi Janusza SP5BMP za pracę nad filtrem), namawiam kolegów do budowania tego modułu, nawet jeśli na razie nie planują budowania Husarka, to z pewnością sprawdzi się z innym odbiornikiem.

Vy 73 Darek